wat is diabetes
Wat is diabetes.
- Via voedsel krijgen we glucose (suiker) binnen. Glucose is de belangrijkste brandstof voor de cellen van het lichaam en moet uit het bloed worden opgenomen in deze cellen. Deze brandstof geeft ons de energie om te leven. De cellen kunnen dit alleen maar doen wanneer er ook insuline in het bloed aanwezig is.
- Insuline wordt gemaakt in de alvleesklier. Dat is een langwerpig orgaan dat achter de maag ligt. De alvleesklier geeft de insuline af aan het bloed zodra dat nodig is, dat wil zeggen wanneer er meer glucose in het bloed komt. De hoeveelheid insuline die de alvleesklier afgeeft aan het bloed, hangt af van de hoeveelheid glucose die er op dat moment in het bloed zit. Als er veel glucose in het bloed komt, bijvoorbeeld na een maaltijd, gaat de alvleesklier meer insuline aanmaken om de glucose bij zoveel mogelijk lichaamscellen te laten komen. Als er weinig of geen glucose in het bloed komt en het bloedglucosegehalte is laag, dan wordt er maar weinig insuline gemaakt. Er is dus steeds een evenwicht tussen glucosegehalte in het bloed en insuline. Door dit verfijnde systeem zorgt het lichaam ervoor dat bij gezonde mensen het bloedglucosegehalte tussen de 4 en 9 mmol/l (millimol per liter) blijft.
- Te veel glucose in het bloed Wanneer de alvleesklier geen of te weinig insuline maakt, wordt de bloedglucosespiegel te hoog en is er sprake van diabetes mellitus. De belangrijkste klachten daarbij zijn veel plassen, dorst en moeheid. De grote hoeveelheden urine ontstaan doordat het lichaam probeert het teveel aan glucose in het bloed via de nieren samen met vocht uit te scheiden. Dit gaat met veel vochtverlies gepaard, wat tot dorst leidt. Er zijn twee varianten van diabetes mellitus: type 1 en type 2. Zodra deze aandoening behandeld wordt, nemen de klachten meestal vrij snel af. Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met behandelen en de bloedglucose onder controle te krijgen. Hiermee neemt de kans af op het ontwikkelen van ernstige gezondheidsproblemen die te maken hebben met diabetes mellitus.